Łubin ekstrudowany
Zastosowanie:
Komponent paszowy
Opis produktu
Otrzymuje się go w wyniku ekstrakcji nasion łubinu. Na paszę uprawia się najczęściej gatunek żółty, który cechuje największa zawartość białka w nasionach. Łubin należy do niewielkiej grupy roślin paszowych, który charakteryzują się małymi wymaganiami glebowymi i może być uprawiany na nich z powodzeniem. Stanowi on bardzo wartościowy komponent paszowy - jego nasiona zawierają średnio od 32 do 40% białka surowego (270 do 380 g białka strawnego w kg) i od 4 do 10% tłuszczu.
Parametr | Wartość |
---|---|
Wilgotność [%] | 7,64 |
Sucha masa [%] | 92,36 |
Popiół surowy [%] | 3,38 |
Białko ogólne [%] | 34,13 |
Tłuszcz surowy [%] | 4,97 |
Włókno surowe [%] | 10,93 |
Składniki mineralne | |
Wapń [%] | 0,26 |
Fosfor [%] | 0,44 |
Aminokwasy | |
Lizyna metionina [%] | 1,88 |
Treonina [%] | 0,51 |
Arginina [%] | 1,52 |
Tryptofan [%] | 3,73 |
Białko ogólne strawne [%] | 30,65 |